Koszyk

Winomierz z Termometrem Do Pomiaru Cukru 405562

21,30 zł
Brutto
Ilość
Dodaj do ulubionych

Gwarantujemy bezpieczenie i szyfowane płatności

Winomierz z termometrem w plastikowej probówce

SYMBOL 405562

Długość 2.2

Szerokość 2.2

Wysokość 25.4 cm

Winomierz z termometrem to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim lub brzeczce piwnej. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Dzięki dwóm skalom, z jego pomocą możesz zaplanować również moc wina.

Probówka, w której dokonuje się pomiaru wykonana jest z tworzywa, dlatego w przeciwieństwie do szklanych odpowiedników jest nietłukąca.

W skład zestawu wchodzi:

- plastikowa probówka

- korek do probówki

- areometr z termometrem

Zakres: od 0 do 30°Blg

eb788958a1b355dedcb4f14a481181e5.jpg

Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy zalecanych początkowych i końcowych stężeń cukru w moszczu oraz brzeczce piwnej - dzięki temu nie potrzebujesz dodatkowych obliczeń czy tabel:

  • obszar bordowy (22 - 25°Blg) - początkowe stężenie, wino deserowe (słodkie)
  • obszar żółty (15 - 22°Blg) - początkowe stężenie, wino stołowe (wytrawne)
  • obszar bursztynowy (9 - 11°Blg) - początkowe stężenie, piwo
  • obszar zielony (0 - 2°Blg) - końcowe stężenie piwo
  • obszar czerwony(-2 - 0°Blg) - końcowe stężenie, wino

Sposób użycia winomierza jest niezwykle prosty. Wystarczy, umieścić areometr w probówce i wypełnić ją taką ilością płynu aby pływak swobodnie się unosił. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku.

Ponieważ urządzenia skalowane są w temperaturze 20°C, zaleca się dokonywanie odczytu w tej samej temperaturze, co ułatwia umieszczony w winomierzu termometr. Ponieważ ciecz zmienia swoje stężenie (cząsteczki rozprężają się i kurczą) pod wpływem temperatury, to właśnie pomiar dokonywany w 20°C będzie najbardziej miarodajny i precyzyjny.

93917da203d0b80c02232ac086594ef5.jpg
  • Do pomiaru cukru i określenia potencjalnej zawartości alkoholu - areometr przydatny przy nastawach winiarskich i brzeczce piwnej, zakres: 0 do 30°Blg.
  • Nietłukąca, wygodna probówka - wykonany z tworzywa cylinderek do płynu, ma wygodne płaskie dno i nigdy się nie potłucze, co stanowi przewagę nad szklanymi odpowiednikami.
  • Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami - na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji wina i piwa.
  • Probówka pomiarowa z zamknięciem - do probówki dołożono zamknięcie, które uniemożliwi wysunięcie się areometru w trakcie przenoszenia czy przechowywania.
  • Łatwy pomiar - urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni odczytując wynik na obu skalach.
  • Termometr w środku areometru - dzięki praktycznie bezpośredniemu kontaktowi ze ścianką areometru (końcówka kapilary) mierzy temperaturę cieczy, bez zafałszowań.

Wykonanie pomiaru zawartości cukru:

W celu dokonania pomiaru w probówce umieść areometr i wlej płyn pozbawiony cząstek stałych oraz pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.

Wartość stężenia cukru wskazuje odczyt górny. Patrz instrukcja.

Po dokonaniu pomiaru płyn wylej, nie spożywaj.

Planowanie mocy wina:

1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L moszczu. Dodatek 1 kg cukru zwiększa objętość moszczu o 0,6 L. Przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru w moszczu nie powinno przekraczać 22°Blg. Przypuśćmy, że odczyt na skali miernika wyniósł 16°Blg, z moszczu o takiej zawartości cukru uzyskuje się wino o mocy około 7,3%. Chcąc uzyskać wino zawierające 13% alkoholu, moszcz powinien zawierać 260 gramów cukru na litr. Wymagany dodatek wynosić będzie 260 - 160 = 100 g/L. Aby sprostać warunkowi nieprzekroczenia stężenia cukru w moszczu powyżej 22°Blg, wymaganą ilość cukru należy dodawać w trzech równych porcjach: pierwszą - przed rozpoczęciem fermentacji, drugą i trzecią - np. w 7-mym i 12-tym dniu fermentacji.

Badanie brzeczki piwnej :

Pomiar zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.

29a07e3d83091c25926c79ef0c28aad3.jpg
275627f7f9d1cb16e4d1dcc554c5e0c1.jpg
d7d73a8c7a1920104ee7405dc90a37d1.jpg
e58dd042e5bf80361436f8d779859d4b.jpg
17654
1089 Przedmioty

Opis

Długość
2.2 cm
Szerokość
2.2 cm
Wysokość
25.4 cm

Specyficzne kody

EAN13
5908277716899

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji.