Koszyk

Garnek rzymski 2,5L gliniany ekologiczny BROWIN

82,10 zł
Brutto
Ilość
Dodaj do ulubionych

Gwarantujemy bezpieczenie i szyfowane płatności

Garnek rzymski 2,5L

  • Naturalna, ekologiczna glina – garnek rzymski wykonany jest specjalnie wypalanej gliny, która jest materiałem ekologicznym i bezpiecznym dla zdrowia.
  • Praktyczny, podłużny kształt - garnek ma kształt popularnej keksówki, dzięki czemu świetnie sprawdzi się zwłaszcza do pieczenia pasztetów, chlebów, ciast i zapiekanek.
  • Do najróżniejszych dań – w garnku rzymskim przygotujesz pyszne mięsa, ryby, zapiekanki, pasztety, dania warzywne oraz upieczesz podłużne bochenki chlebów czy domowe ciasta drożdżowe.
  • Dla dbających o zdrowie – pieczenie w garnku rzymskim nie wymaga dodatku tłuszczu, dzięki czemu przygotowywane potrawy są mniej kaloryczne.
  • Gotowanie w atmosferze pary wodnej – dzięki wytwarzanej w trakcie pieczenia parze wodnej, potrawy zachowują cenne witaminy i soczystość.
  • Bezpieczne opakowanie - garnek rzymski sprzedawany jest w specjalnie zaprojektowanym dla niego kartonie ze sztywnej tektury. Dzięki temu masz pewność, że nie zostanie on uszkodzony w transporcie i dotrze do Ciebie w całości.
e666b0bc7eacfc4a16df6d8e4ef8e140.jpg
bc0125d9fd90fd3de1880445ac71556e.jpg

Gliniany garnek rzymski 2,5 L z pokrywką to doskonała alternatywa dla popularnej, standardowej keksówki. Garnek wykonany jest z naturalnego materiału - gliny. Dzięki temu podczas pieczenia potrawy nie wymagają dodatku tłuszczu, są lekkostrawne i zachowują o wiele więcej wartości odżywczych.

Garnek rzymski jest uniwersalnym naczyniem, w którym przygotować można praktycznie wszystkie dania. Ze względu na kształt idealnie sprawdzi się zwłaszcza do chlebów, także bezglutenowych, ciast i pasztetów, również wegańskich np.: z ciecierzycy czy soczewicy.

Jeśli zależy Ci na tym, aby potrawa bądź chleb były chrupiące, pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia.

Z powodzeniem upieczesz w garnku dania z mięsa, z ryb, warzyw. Podłużny garnek rzymski 2,5 L pozwala na łatwe utrzymanie kształtu i odpowiedniej wilgotności potrawy.

Porowata struktura garnka rzymskiego w trakcie pieczenia uwalnia wodę, dzięki czemu danie w piekarniku piecze się również na parze. Dzięki temu przygotowywana w garnku rzymskim potrawa będzie chrupiąca na zewnątrz i odpowiednio wilgotna w środku.

Sposób użycia:

- Przed każdym użyciem garnek należy moczyć w wodzie przez 10-15 minut. Garnek zamaczamy w całości łącznie z pokrywą. Następnie należy go wstawić do zimnego piekarnika. W celu uzyskania chrupiącej potrawy, 10 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć pokrywkę garnka.

- Przed pieczeniem chleba wysmaruj garnek masłem lub olejem kokosowym i obsyp bułką tartą lub mąką, aby z łatwością wyjąć upieczony bochenek

- Garnka nie należy stawiać bezpośrednio na gazie czy płycie elektrycznej.

- Garnek rzymski nie może być poddawany gwałtownym zmianom temperatury.

- Nie należy wlewać zimnych płynów do gorącego garnka.

- Rekomendowana maksymalna temperatura pieczenia w garnkach rzymskich to 200°C.

- Garnek jest przeznaczony do użytku w piekarnikach gazowych i elektrycznych.

Mycie i czyszczenie:

Po użyciu garnek należy kilkakrotnie namoczyć w ciepłej wodzie, następnie umyć gąbką lub miękką szczoteczką. Cięższe zabrudzenia można zmywać używając sody oczyszczonej. Od czasu do czasu garnek warto wygotować w wodzie z octem, aby zneutralizować zapachy. Garnka nie należy myć w zmywarce.

Po myciu garnek należy pozostawić do całkowitego wyschnięcia i przechowywać otwarty najlepiej w przewiewnym miejscu.

Pojemność całkowita naczynia razem z pokrywką: 2,5 L

693a2787af1bc7fc0fb9d8ae11d0ffaf.jpg
1d4df96b0a6128e87248c4c61d321b8d.jpg
ace71f729816dd4e3a122abb1476b7ce.jpg
5137
9865 Przedmioty

Opis

Materiał
glina
Pojemność
2,5 L
Przeznaczenie
Uniwersalne

Specyficzne kody

EAN13
5904816002683

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji.