Koszyk
Ekologiczne zwalczanie pędraków
Opublikowany przez      07/09/2020 15:09:47     Aktualnosci
Ekologiczne zwalczanie pędraków

Pędraki to larwy chrząszczy o dobrze rozwiniętych odnóżach tułowia i brakiem odnóży odwłokowych. Stadia larwalne oraz poczwarki żyją w glebie. Wychodzą z niej dopiero jako postaci dorosłe.

Pędraki i opuchlaki sprawiają coraz większe problemy na plantacjach. Intensyfikacja upraw i brak zmianowania potęgują te trudności, a chemiczne środki ochrony przestają spełniać swoją funkcję. Na szczęście jest nowe rozwiązanie do walki ze szkodnikami glebowymi, którego skuteczność dochodzi nawet do 99%.

Przebieg infekcji – nicienie atakują opuchlaka, a po kilku dniach umierający szkodnik staje się brązowy

Nicienie wykorzystywane w praktyce ogrodniczej to typowe entomofagi, przystosowane do pasożytowania różnych larw. Nie mają aparatu gryzącego i nie są w stanie fizycznie uszkadzać roślin. Liczne obserwacje prowadzone w całej Europie potwierdzają ich bardzo wysoką skuteczność w zwalczaniu szkodników glebowych – dochodzącą nawet do 99%. Przeprowadzono także badania, które wykazały całkowite bezpieczeństwo nicieni dla roślin, ludzi i zwierząt. Dlatego ich stosowanie jest dopuszczone w uprawach ekologicznych. Wykorzystując nicienie, można zwalczać około 200 różnych gatunków szkodników. W Polsce najczęściej stosowane są do likwidacji larw ziemiórek, wciornastków, opuchlaków i pędraków.

Jak działa produkt Larvanem firmy Koppert:

Mechanizm działania jest bardzo prosty – po rozprowadzeniu nicienie czynnie szukają ofiar, a po zaatakowaniu wnikają do środka larwy przez naturalne otwory w jej ciele, najczęściej przez przetchlinki. Mogą też przenikać przez cienki naskórek lub rany na ciele ofiary. Przedostając się do wnętrza larwy, nicienie uwalniają specyficzną, toksyczną dla niej bakterię. Bakterie namnażają się i zatruwają organizm ofiary, wywołując u niej sepsę. Nicienie rozmnażają się i po całkowitym uśmierceniu szkodnika wydostają się z niego w poszukiwaniu kolejnych żywicieli. Efekty obecności pasożytów w szkodniku powinny być widoczne w ciągu kilku dni od aplikacji preparatów (uśmiercają larwę w ciągu 24 do 72 godzi od infekcji). Larwy zmieniają stopniowo kolor – z przezroczystych czy kremowych stają się żółte lub brązowe.

 

Larvanem — stosowanie

Przygotowanie

- Na pół godziny przed przygotowaniem produktu należy wyjąć opakowanie z lodówki i pozwolić, by ogrzało się do temperatury pokojowej (20°C).

- Pokruszyć zawartość saszetki (250 milionów nicieni Heterorhabditis bacteriophora) na mniejsze kawałki.

- Całą rozkruszoną zawartość opakowania wsypać do wiadra zawierającego pięć litrów wody o temperaturze 15–20°C.

- Pozostawić wiadro roztworu na pięć minut bez mieszania.

- Następnie mieszać roztwór aż do rozpuszczenia wszystkich grudek, po czym przelać go do zbiornika opryskiwacza.

- Roztwór opryskowy należy wykorzystać natychmiast po przygotowaniu.

Optymalne warunki do stosowania produktu Larvanem

- Gleba musi mieć dużą wilgotność.

- Temperatura gleby musi wynosić od 14°C do 33°C.

- Promieniowanie ultrafioletowe (UV) jest szkodliwe dla nicieni, toteż nie należy ich rozprowadzać przy bezpośrednim nasłonecznieniu.

- W przypadku aplikowania na liściach produkt należy rozprowadzać wyłącznie wieczorem, aby zminimalizować wpływ promieniowania UV i zapewnić nicieniom maksymalny dostęp do wilgoci.

Przechowywanie i zasady postępowania

Organizmy pożyteczne mają bardzo ograniczoną żywotność, dlatego trzeba je umieścić na roślinach jak najszybciej po odbiorze. Niespełnienie tego warunku może mieć negatywny wpływ na jakość tych organizmów. W razie konieczności przechowania produktu Larvanem należy przestrzegać poniższych instrukcji.

Instrukcje przechowywania:

- Data przydatności: data ważności produktu jest podana na opakowaniu

- Temperatura przechowywania: 2–6°C

- Przechowywać w ciemnym miejscu

Larvanem - do kupienia tutaj

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze

Wyszukaj na blogu

Najnowsze artykuły

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji.