- Obecnie brak na stanie
Zadzwoń:
730 102 109- Start
-
Dom i Ogród
add remove
-
Rolnictwo
add remove
- Agrowłókniny add remove
- Hobby add remove
- Kontakt
- Start
-
Dom i Ogród
add remove
-
Rolnictwo
add remove
- Agrowłókniny add remove
- Hobby add remove
- Kontakt
- Agrotkaniny addremove
- Agrowłókniny addremove
- Ekologiczne addremove
- Nawodnienia profesjonalne addremove
-
Nawozy
addremove
- Posypoweaddremove
- Rozpuszczalneaddremove
- Długodziałająceaddremove
- Płynne
- Obornik
- Rolnicze jednoskładnikowe
- Profesjonalne
- Użyźniające
- Stymulujące
- Kredowe - dolomitowe
- Pozostałeaddremove
- Bionawozy
- Opryskiwacze i akcesoria addremove
- Rolnictwo addremove
- Środki ochrony roślin addremove
- Trawy addremove
- Dla domu addremove
- Drabiny addremove
- Folie rolnicze i ogrodnicze addremove
- Grille addremove
- Kosiarki, podkaszarki, inne addremove
- Materiał siewny kwalifikowany addremove
- Maty ogrodzeniowe addremove
- Narzędzia ogrodnicze addremove
- Nasiona addremove
- Nawodnienia profesjonalne addremove
- Oczka wodne addremove
- Palisady, obrzeża, tyczki addremove
- Plandeki addremove
- Przetwórstwo addremove
- Pułapki i trutki na szkodniki addremove
- Rośliny addremove
- Siatki addremove
- Szklarnie i tunele ogrodowe addremove
- Węże ogrodowe i akcesoria addremove
- Worki i opakowania addremove
- Ziemie i podłoża addremove
- Zimowe akcesoria addremove
- Zoologiczne addremove
- Polecamy
- Pozostałe
Sokownik nierdzewny z parowarem 5 L parowar garnek
- Napisz opinię
SYMBOL 800505
Długość 31 cm
Szerokość 23.5 cm
Wysokość 35.5 cm
Pojemność 5.0 l
Gwarantujemy bezpieczenie i szyfowane płatności
Sokownik nierdzewny z parowarem 5 L
2 w 1 sokownik + parowar!
Charakterystyka
Sokownik wykonany jest ze stali nierdzewnej o bardzo dużej wytrzymałości (odporna na naprężenia i temperaturę). Przeznaczony jest do wszystkich typów kuchenek. Możliwe jest też mycie go w zmywarce. Zestaw spełnia funkcję sokownika poprzez wykorzystanie trzech nakładanych na siebie naczyń:
- nr 1, w którym umieszcza się owoce (naczynie pierwsze od góry),
- nr 2 wyposażonego w kranik spustowy spływa sok (środkowe)
- nr 3 napełnia się wodą (na spodzie)
Naczynia zostały specjalnie skonstruowane, aby mogły spełniać również funkcję parowaru.
Po nałożeniu naczynia na owoce (nr 1) na naczynie na wodę (nr 3) uzyskamy parowar.
Użytkowanie sokownika
Naczynie nr 3 napełnia się wodą do wysokości około 2 cm poniżej górnej krawędzi. Następnie nakłada się nań naczynia nr 2 i 1. Do naczynia nr 1 wkłada się wcześniej przygotowane, umyte owoce. Owoce miękkie np. jagody, truskawki, maliny, porzeczki wsypuje się w całości – nierozdrobnione. Owoce twarde (jabłka, gruszki) powinny być pokrojone na kawałki o wymiarach mniejszych niż 3 cm. Owoce zasypuje się cukrem w ilości od 100 do 500 gramów. Zestaw zakrywa pokrywką i zamka się kranik spustowy naczynia nr 2. Tak przygotowany zestaw ustawia się na źródle ciepła (kuchnia gazowa, elektryczna itp.) i doprowadza powoli do wrzenia. Pod wpływem wytwarzającej się pary wodnej i podwyższonej temperatury z owoców zaczyna wydzielać się sok i gromadzić w naczyniu nr 2.
Czas wymagany do uzyskania soku, liczony od momentu zagotowania się wody (pojawienia się pary w górnym naczyniu) wynosi:
- dla owoców miękkich (truskawki, maliny) 20 - 30 minut;
- dla owoców półtwardych (czarna porzeczka, borówka) 30 - 40 minut;
- dla owoców twardych (jabłka, gruszki) - 45 - 60 minut;
Po około 15 minutach od chwili zagotowania się wody otwiera się kranik spustowy a gromadzący się sok można zlewać wężykiem bezpośrednio do butelek lub słoików. Zaraz po ich napełnieniu należy je zakapslować lub zamknąć nakrętkami typu twist-off. Wypełnione sokiem butelki (słoiki) zakryte kapslami lub nakrętkami, wstawia się do garnka z wodą i pasteryzuje w ciągu 30 minut (licząc od momentu zagotowania się wody). By uzyskać sok o wysokiej jakości i długiej trwałości, ważne jest by wszystkie czynności podczas jego przygotowywania wykonywane były z zachowaniem absolutnej czystości. Do mycia elementów sokownika należy używać dostępnych środków do mycia naczyń, unikając jednak ostrych szczoteczek, gąbek lub proszków mogących rysować naczynia. Równie dokładnie powinny być umyte słoiki, butelki, kapsle oraz nakrętki. Dobrze jest umyć je na kilka godzin wcześniej i pozostawić do góry dnem do wysuszenia.
UWAGA: Nie szorować powierzchni sokownika ostrymi zmywakami.