Koszyk

GREENLAND EM BOKASHI STARTER KOMPOSTOWY - 2KG

31,50 zł
Brutto

Greenland EM BOKASHI Starter Kompostowy - 2kg

Opakowanie: 2kg

Producent: Greenland Technologia EM

Ilość
Dodaj do ulubionych

Gwarantujemy bezpieczenie i szyfowane płatności

f7eb74896d097276057bf9c547e970ea.jpg

EM Bokashi Starter Kompostowy to nowoczesny, wysokiej jakości organiczny preparat zawierający Efektywne Mikroorganizmy®, przeznaczony do regeneracji gleby i produkcji wysokiej jakości kompostu.

Działanie:

  • spulchnia i użyźnia glebę
  • stymuluje wzrost korzeni
  • poprawia przyswajanie nawozów
  • idealny do produkcji kompostu
  • reguluje stosunek węgla do azotu

Skład:

Efektywne Mikroorganizmy, otręby pszenne, melasa trzcinowa, woda.

Zastosowanie:

  • Kompost

EM Bokashi Starter Kompostowy służbowy do przyspieszania procesów fermentacyjnych przy tworzeniu kompostu, bez konieczności mieszania pryzmy kompostowej.

Materiał przeznaczony do kompostowania należy rozdrobnić i przed dołożeniem na pryzmę wymieszać z EM Bokashi Starter Kompostowy w ilości 1kg preparatu na około 100kg masy organicznej. Tak przygotowaną mieszankę zwilżamy 10% roztworem EM Ogród lub EM Naturalnie Aktywny. Pryzmę należy ubić (zmniejszamy dostęp tlenu), lub przykryć folią. Beztlenowy i niskotemperaturowy przebieg procesu fermentacji zapewnia ograniczenie strat węgla i azotu, w porównaniu z tradycyjnymi metodami produkcji kompostu.

  • Uprawa roślin

EM Bokashi Starter Kompostowy spełnia doskonale swoja funkcję jako aktywator procesów biologicznych w glebie. Idealnie komponuje się w łącznym stosowaniu EM Ogród lub EM Naturalnie Aktywny. 1 kg EM Bokashi Starter Kompostowy należy rozsypać na powierzchnię 100m2 i wymieszać z glebą.

  • Podłoże organiczne

EM Bokashi Starter Kompostowy należy wymieszać z wilgotną ziemią ogrodniczą w ilości 1kg na 100kg podłoża. Mieszankę należy zostawić na około 2 tygodnie w otwartym worku lub na pryzmie. W ten sposób otrzymujemy doskonałą ziemię do kwiatów, rozsady warzywnej itp.

  • Kompost z odpadów kuchennych

Jak przygotować kompost z odpadków kuchennych?

Przygotuj wiaderko do kompostowania, rozsypując po całym dnie niewielką ilość EM Bokashi Starter Kompostowy.

Rozdrobnij odpadki organiczne, takie jak: obierki, zwiędnięte nie nadające się już do jedzenia warzywa i owoce (nie spleśniałe, pleśń może zakazić kompost) i rzuć do wiaderka. Kompostować można także fusy, skorupki z jaj, resztki pieczywa, nawet obierki z cytrusów.

Ułożone na dnie wiaderka do kompostowania odpadki posyp niewielką ilością EM Bokashi Starter Kompostowy.

Dociśnij odpadki w wiaderku, tak aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek, za pomocą specjalnej przystawki dołączonej do wiaderka.

Zamknij szczelnie pokrywę wiaderka, tak aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe.

Powtarzaj zabieg uzupełniania odpadków aż do całkowitego wypełnienia wiaderka.

Co 2-3 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu (odkręcając kran u podstawy wiaderka). Stosuj go rozcieńczony z wodą w stosunku co najmniej 1:10, do nawożenia roślin w ogrodzie lub kwiatów doniczkowych.

Wypełnione wiaderko pozostaw na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dla wspomożenia procesu kompostowania.

Kompost jest gotowy do użycia gdy po otwarciu pachnie słodko kwaśną kiszonką i możesz zaobserwować ubytek objętości kompostowanych odpadków. Czasem na powierzchni może pojawić się kożuch pożytecznej pleśni, który jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość kompostu.

Tak przygotowany kompost możesz przekopać z glebą na grządkach w ogrodzie, bądź zbierać na pryzmie kompostowej aż do uzyskania pożądanej ilości kompostu. Aby kompost nie tracił swoich właściwości warto zabezpieczyć pryzmę kompostowa folią lub przykrywać skoszoną trawą, liśćmi, dociskając w miarę możliwości.

17961
944 Przedmioty

Opis

Formulacja
Proszek
Opakowanie
2 kg
Przeznaczenie
Procesy kompostowania

1 inny produkt w tej samej kategorii:

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji.